Reklama
  • Czwartek, 27 sierpnia 2015 (14:05)

    10 łatwych przepisów na makaron

Co zrobić z odrobiną ugotowanych rurek, kolanek czy świderków, których nie wystarczy na klasyczny obiad lub kolację, ale żal wyrzucić? Oto pomysły!

1. Smażony na szybko

Pozostałą z obiadu resztkę makaronu wystarczy podsmażyć na oleju z odrobiną czosnku i posypać np. startym żółtym serem lub bułką tartą. Można też podać go z sadzonym jajkiem.

Reklama

2. Oszczędna zapiekanka

Dowolny makaron sprawdzi się jako składnik zapiekanki. Możesz zrobić ją np. z końcówkami mięs, wędlin, serów, warzyw. Ułóż składniki warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiecz (wcześniej możesz, ale nie musisz, zalać całość sosem, np. beszamelowym, pomidorowym, serowym itp).

3. Dodatek do sałatki

Ugotowany makaron możesz dodać do różnych sałatek. Pasuje do warzywnych (wegetariańskich) lub warzywnych z mięsem, jak też do owocowych. Dobrze smakuje np. z pomidorami, szynką, tuńczykiem itd.

4. Makaronowe „babeczki”

Z małej ilości ugotowanego makaronu też można zrobić coś oryginalnego. Kokilki lub inne żaroodporne naczynka natłuść, wyłóż plastrami tego, co akurat masz pod ręką: szynki, cukinii, boczku itp.

Do makaronu dodaj, np.: kukurydzę, cebulę, groszek, pomidory, ser. Wymieszaj z roztrzepanym jajkiem doprawionym solą i pieprzem. Masę nałóż do foremek. Zapiecz w piekarniku. Podaj wyjęte na talerzyk, jak babeczki.

5. Koreczki na imprezę

Masz ugotowany makaron rurki lub kolanka? Możesz użyć go do zrobienia koreczków. Nadziewaj na wykałaczki poje dyncze kluseczki na przemian z dowolnymi składnikami (pokrojonym serem, warzywami, grzybkami marynowanymi itp) .

6. Do zupy

Resztkę makaronu możesz dodać do wielu zup: jarzynowej, pomidorowej, owocowej czy mlecznej na śniadanie. Robisz krem? Zmiksuj makaron razem z zupą – dodatkowo ją zagęści.

7. Na... deser!

Makaron ma taki smak, że dobry jest również na słodko. Możesz wymieszać go z dowolnymi, zmiksowanymi owocami i polać stopioną czekoladą lub serwować z bitą śmietaną. To błyskawiczny, a zarazem oryginalny deser.

8. Nietypowa frittata

Resztkę makaronu roztrzep z jajkami, możesz też dodać dowolne pokrojone warzywa (cebulę, pomidor, szpinak). Usmaż frittatę (omlet, do którego wszelkie dodatki są wmieszane przed smażeniem).

9. Kotleciki

Makaron wystarczy posiekać, doprawić, połączyć jajkiem lub innym spoiwem (z manny, siemienia itp), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Jeśli makaronu jest mało, do kotletów możesz dodać też np. posiekaną wędlinę, ser żółty, zeszkloną cebulę itp.

10. Farsz do warzyw

Z resztki ugotowanego makaronu możesz zrobić nadzienie do cukinii czy papryki. Warzywa zapiecz.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | na | 10 | makarony

Zobacz również

  • Szpinakowa  lazania

    Składniki: 15 płatów lazanii, 60 dag mrożonego szpinaku, 35 dag fileta z kurczaka, 27 dag sera fety, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, klarowane masło, olej. Sos... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.