Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Bałkański pikantny tort

Składniki na 4-6 porcji: 40 dag mięsa mielonego drobiowo-wołowego, 50 dag makaronu np. typu penne, 20 dag sera typu feta, 1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, po 1 łyżce suszonego lubczyku i oregano, 15 dag żółtego sera, sól, pieprz, olej do smażenia. Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki mąki pszennej.

Reklama

1. Cebulę obierz i pokrój drobniutko. Wrzuć na rozgrzany olej, a gdy lekko się zeszkli, dodaj całe mięso. Podsmaż je i zdejmij z ognia. Wymieszaj z czosnkiem wyciśniętym przez praskę i ziołami. Przełóż do miseczki.

Na tej samej patelni podsmaż kostki dyni. Wymieszaj z mięsem. Makaron ugotuj, odcedź. Gdy przestygnie, domieszaj roztrzepane jajko i fetę pokrojoną w kosteczkę.

2. Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło. Dodaj mąkę i mleko. Podgrzewając, energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wyłóż połowę makaronu. Przykryj całym mięsem i resztą makaronu. Rurki możesz ułożyć w przeciwne strony - danie będzie efektownie wyglądało na talerzu. Zalej sosem beszamelowym i wstaw do piekarnika.

Piecz w 180ºC 35–40 minut. 5 minut przed końcem posyp startym serem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:tort

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● paczka makaronu conchiglioni ● puszka krojonych pomidorów ● pół kg mięsa mielonego wołowego ● 2 marchewki ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● sól ● pieprz ● ostra papryka ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.