Reklama
  • Wtorek, 7 marca (14:05)

    Cannelloni z kurczakiem i dynią

Składniki na 6 porcji: 250 g makaronu lasagne, 1 kg purée z pieczonej dyni, 4 upieczone filety z kurczaka, 3 ząbki upieczonego czosnku (ze skórką), 150 g sera ricotta, szklanka startego twardego sera, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki bulionu drobiowego. Masło szałwiowe: 1/4 szklanki orzechów piniowych, 50 g masła, 1/2 szklanki liści szałwii, sól, pieprz.

1. Płaty lasagne zblanszuj we wrzątku (2 minuty), następnie zahartuj w zimnej wodzie i dokładnie osusz.

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie do zapiekania.

3. Czosnek obierz ze skórki. Posiekaj kurczaka. Dodaj to do purée z dyni wraz z ricottą, 1/4 szklanki startego sera i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszaj i przypraw.

4. Kolejno rozkładaj płaty lasagne, nadziewaj przygotowanym farszem i roluj. Tak powstałe cannelloni ułóż, jeden obok drugiego, w naczyniu do zapiekania. Podlej je bulionem i oprósz resztą sera. Przykryj lekko folią. Piecz 20 minut, po czym odkryj i piecz jeszcze 5 minut, aby ser się zrumienił.

5. Na masło szałwiowe upraż orzechy na patelni. Dodaj masło i chwilę je podgrzewaj. Wrzuć liście szałwii i duś 1-2 minuty, aż staną się chrupiące. Polej masłem wyjęte z piekarnika cannelloni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 300 g spaghetti, łyżka oliwy, cebula, drobno posiekana, 3 ząbki czosnku, 400 g krojonych pomidorów z puszki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka czerwonego octu winnego, 500 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.