Reklama
  • Poniedziałek, 25 stycznia (13:05)

    Cannelloni ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu cannelloni, 60 dag szpinaku, 3 ząbki czosnku, 25 dag sera feta, 15 dag tartego sera żółtego, 1/2 litra mleka, 1 łyżka śmietany 18 proc., 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Reklama

1 Szpinak przebrać, umyć, wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić, wystudzić, posiekać, wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, podsmażyć na oliwie, zabielić śmietaną, wystudzić.

2 Fetę pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem. Tym farszem wypełnić suche rurki makaronowe, układając jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

3 Cannelloni polać sosem beszamelowym: mąkę zasmażyć z masłem, rozprowadzić mlekiem, zagotować, doprawić solą, pieprzem i muszkatem. Posypać z wierzchu tartym serem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze ok. 180°C.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium
Więcej na temat:cannelloni | szpinak | szpinak | feta

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 15 dag drobnego makaronu typu ryż, tzw. orzo, 1 filet z kurczaka, 20 dag pomidorków koktajlowych, 1 mała czerwona papryka, 15 dag sera typu feta (najlepiej light),1 ząbek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.