Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (14:05)

    Dodatki do makaronu

Prowansalska potrawka

Oczyść i opłucz 2 cukinie i 2 małe bakłażany, pokrój je w kostkę. Rozetnij 3 kolorowe papryki, usuń środki z pestkami, strąki potnij na kawałeczki. Dużą cebulę i 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj. Sparz 3 pomidory, obierz i pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dołóż papryki, cukinie i bakłażany

Smaż, mieszając, ok. 7 min. Następnie dodaj pomidory. Dosyp zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś jeszcze ok. 30 minuty. Podawaj np. ze świderkami albo makaronem penne.

Reklama

Sos śmietanowy z porami

Oczyść 3 duże pory, opłucz je i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć pory i smaż je 1-2 minuty. Potem oprósz 3 łyżkami mąki, krótko zasmaż. Dolej po 200 ml bulionu i śmietany kremówki. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje.

Przypraw go do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli lubisz, możesz dodać także zielony groszek z puszki. Tak przygotowany sos świetnie pasuje np. do spaghetti.

Marchewkowe pesto

Dobierz 3 średniej wielkości marchewki. Ugotuj je w lekko posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedź, pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj po 3 łyżki pestek słonecznika oraz pestek dyni.

Dołóż 1/2 strączka oczyszczonej z pestek papryczki chili. Dolej 3 łyżki oliwy. Zmiksuj na gładką pastę. Przypraw do smaku solą, mielonym imbirem oraz kolendrą. Podawaj do grubszych makaronowych rurek albo szerokich wstążek.

Sos szpinakowy z fetą

Rozmroź 1 op. (ok. 40 dag) szpinaku w listkach. Dobrze go osącz na sitku. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij na niej 2 posiekane szalotki oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dołóż do nich szpinak i duś razem 2-3 minuty.

Od czasu do czasu zamieszaj. Następnie wrzuć 20 dag pokruszonego sera feta. Całość podlej 200 ml śmietany kremówki. Przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Gotuj dalej na małym płomieniu, aż ser się rozpuści i sos zacznie gęstnieć. Podawaj, np. z makaronem typu kolanka.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:datki | sos | S.O.S. | oczy | OCZ

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu spaghetti • 20 dag bobu • cebula dymka • 5 dag startego żółtego sera • 2 serki topione • łyżka śmietany 18 proc. • łyżka jogurtu • szczypta cząbru • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.