Reklama
  • Wtorek, 14 czerwca 2016 (08:00)

    Gniazda makaronowe z sałatką zapiekane w sosie pomidorowym

25 dag spaghetti, sól, 1 mała cukinia, pieprz, 4 połówki suszonych pomidorów, 3 gałązki oregano, 4 gałązki majeranku, 180 ml mleka, 3 jajka, 5 dag żółtego sera (gouda), 1 cebula, 1 łyżeczka oleju, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów (w kawałkach), 1 główka sałaty masłowej, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy, 1/2 ogórka sałatkowego, 4 łyżki białego octu balsamicznego, cukier, tłuszcz do formy, foremki do muffinek.

Reklama

1 Makaron ugotować w posolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu. Cukinię pokroić w kostkę. Suszone pomidory pociąć na kawałeczki. Zioła opłukać, dwie gałązki majeranku odłożyć, resztę ziół posiekać. Mleko wymieszać z jajkami i posiekanymi ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i odsączyć.

2 Formę na muffinki z 8 zagłębieniami posmarować tłuszczem, wyłożyć papierowymi foremkami (dzięki temu makaronowe gniazdka będzie łatwiej wyjąć z formy). Żółty ser grubo zetrzeć. Suszone pomidory wymieszać z cukinią i makaronem. Nałożyć do wgłębień w formie. Zalać mieszanką jajeczno-mleczną. Posypać tartym serem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dołożyć koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dolać 50 ml wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos gotować 4-5 minut.

3 Sałatę oczyścić, opłukać, liście starannie osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórka umyć, wytrzeć do sucha, pokroić na małe kawałki. Rozdrobnione warzywa przełożyć do salaterki. Wymieszać najpierw z octem balsamicznym, a potem z oliwą. Sałatkę przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

4 Zapieczone gniazdka makaronowe ułożyć na talerzach. Polać sosem pomidorowym i podawać z dodatkiem sałatki. Gotowe danie udekorować odłożonym majerankiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco
Więcej na temat:gniazda | makaron

Zobacz również

  • Zapiekany makaron

    Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu, 2 cebule, 20 dag wędliny lub gotowanego kurczaka, 1 puszka zielonego groszku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/4 szklanki bulionu, 15 dag żółtego sera,... więcej

Wasze komentarze: 2,

przeczytane przez: 14 osób Dodaj komentarz
gwiazdeczka

~gwiazdeczka -

Muszę koniecznie spróbowac bo przepis wyglada znakomicie:-)A jakiego makaronu uzywacie? Ja nienawidze jak makaron sie klei i po paru minutach sie rozgotowuje. Byłam troche we Włoszech i juz nie wyobrażam sobie innych dan z makaronem. Szukam tylko odpowiednich produktów.

gwiazdeczka

~gwiazdeczka -

Muszę koniecznie spróbowac bo przepis wyglada znakomicie:-)A jakiego makaronu uzywacie? Ja nienawidze jak makaron sie klei i po paru minutach sie rozgotowuje. Byłam troche we Włoszech i juz nie wyobrażam sobie innych dan z makaronem. Szukam tylko odpowiednich produktów.