Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Gniazdka makaronowe w sosie pomidorowym

Składniki na 8 sztuk: 10 dag spaghetti, 15 dag mrożonego zielonego groszku, 1 czerwona papryka, 15 dag szynki, 2 cebule, 2 łyżki posiekanej natki, 2 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów z ziołami, 3 jajka, 300 ml mleka, 2 łyżki masła, olej do smażenia, sól, świeżo mielony pieprz.

Reklama

1. Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Gotowy odcedź, osącz. Paprykę opłucz, oczyść i pokrój w kos teczkę. Podobnie potnij szynkę. Groszek wsyp na posolony wrzątek.

Gotuj 2 min, odcedź, przelej zimną wodą. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła oraz łyżkę oleju. Zeszklij na tłuszczu połowę cebuli, dodaj paprykę. Oprósz warzywa solą i pieprzem. Smaż do czasu, aż papryka zmięknie. Wtedy dodaj szynkę i delikatnie ją zrumień.

2. Osączony makaron wymieszaj z papryką i szynką, groszkiem oraz natką. Wgłębienia w formie na muffiny wysmaruj resztą masła i napełnij je przygotowaną mieszanką.

3. Jajka zmiksuj z mlekiem, przypraw solą i pieprzem, zalej tym makaron. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 20 min. Pozostałą cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oleju.

Dodaj pomidory, przypraw i duś 5 min. Gniazdka lekko przestudź i wyjmij z formy, pomagając sobie łyżką. Polej sosem pomidorowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● rolka ciasta francuskiego ● 30 dag mięsa mielonego ● po pół papryki czerwonej i żółtej ● puszka pomidorów ● cebula ● 3 łyżki tartego sera ● 2 łyżki natki pietruszki ● 40... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.