Reklama
  • Poniedziałek, 20 sierpnia 2012 (18:12)

    Gnocci z masłem szałwiowym - w 50 minut

Zdjęcie

Gnocci z masłem szałwiowym /Smacznego
Gnocci z masłem szałwiowym
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 750 g ziemniaków,
- 3 żółtka,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 60 g kaszy manny,
- 2 łyżki drobno tartego parmezanu,
- mała łodyżka szałwii,
- ząbek czosnku,
- 3-4 łyżki masła,
- pieprz,
- 4 łyżki płatków ściętych z parmezanu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub ubić. Masę ostudzić, dodać żółtka, mąkę, mannę i starty parmezan, wyrobić, posolić. Uformować wałeczki o grubości 3 cm, pokroić, uformować kluseczki lekko ponaciskać widelcem.

Reklama

Porcjami gotować w osolonym wrzątku, po 4-6 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Z szałwii oberwać listki, większe pokroić. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.

Na dużej patelni rozgrzać masło przesmażyć czosnek, dodać gnocci, a następnie szałwię. Przesmażyć razem. Oprószyć pieprzem prosto z młynka.

Podawać udekorowane płatkami parmezanu.

Czas przygotowania: 50 minut.

Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal


Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu penne, 1 mała pierś kurczaka, 20 dag mrożonych brokułów, kilka pomidorków, 100 ml mleka, 4 jajka, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.