Reklama
  • Poniedziałek, 14 września 2015 (13:06)

    Grzybowe spaghetti

Składniki na 6 porcji: 2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 40 dag świeżych grzybów leśnych, 1-2 czerwone papryki, kilka gałązek tymianku, 100 ml białego wina, 40 dag makaronu spaghetti, sól, pieprz, olej.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

1 Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Czosnek oczyść z łupinek, posiekaj w plasterki. Grzyby starannie umyj pod bieżącą wodą, oczyść, odetnij końcówki ogonków. Osusz i pokrój na kawałki.

Reklama

Paprykę opłucz, przekrój na pół. Usuń nasiona, miąższ pokrój w większą kostkę. Gałązki tymianku opłucz, osusz i delikatnie poodrywaj listeczki.

2 W rondelku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek i przyrumień. Następnie wrzuć do rondelka osuszone grzyby oraz posiekaną paprykę. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, ok. 10 min.

3 Mieszankę warzyw i grzybów podlej wytrawnym białym winem. Oprósz solą oraz pieprzem. Dodaj listki tymianku. Duś całość pod przykryciem kolejne 10 minut. W tym czasie zagotuj wodę z solą na makaron. Na wrzątek wrzuć spaghetti. Ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.

4 Makaron odcedź, wymieszaj z łyżką oleju. Rozłóż na talerze. Każdą porcję polej sosem grzybowym.

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | spaghetti | papryki

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 250 g makaronu penne ● 300 g porów ● 2 pomidory ● 4 jajka ● 400 ml mleka ● 100 g gotowanej szynki w plastrach ● 75 g sera żółtego ● sól i pieprz ● gałka muszkatołowa ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.