Reklama
  • Piątek, 20 listopada 2015 (13:05)

    Jarmuż z makaronem w sosie serowym

Składniki: 25 dag makaronu wstążki (tagliatelle), 20 dag świeżego jarmużu, 20 dag śmietany kremówki 36-proc., 1/3 szklanki mleka, 2 serki topione naturalne, słodka papryka mielona, sól, pieprz, olej.

1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinien być półtwardy, ponieważ trochę zmięk nie podczas pieczenia. Jarmuż przebierz, oczyść, dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Odkrój twarde łodygi. Liście bardzo drobno posiekaj.

2. Wrzuć jarmuż na suchą patelnię. Mieszaj, dopóki liście wyraźnie nie zwiędną. Wlej olej i smaż na małym ogniu pod przykry- ciem 10-15 minut. Jarmuż powinien zmięknąć.

Reklama

3. Do rondelka lub dużej patelni wlej mleko, dodaj śmietanę, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony w kostkę serek topiony. Mieszaj cały czas, aż ser się dokładnie rozpuści i powstanie kremowy sos. Wówczas dodaj jarmuż, starannie wymieszaj i dopraw do smaku.

4. Na talerze wyłóż porcje makaronu, polej obficie sosem. Oprósz czarnym pieprzem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Czas przygotowania 40 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,90 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:jarmuż | z | makaron

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag marchewki, 1 cebula, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, sól, 1-2 łyżki oliwy, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 dag mielonego mięsa mielona, słodka papryka, 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.