Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:06)

    Kapuściana lazania

Składniki na 6 porcji: 1 główka kapusty, 10 dag pomidorków koktajlowych, 1 cebula, 7,5 dag wędzonego boczku, 20 dag makaronu lazania, sól, 4 łyżki oleju, kumin, 50 ml bulionu warzywnego, gałka muszkatołowa.

1 Kapustę (białą) pozbaw wierzchnich liści, opłucz i osusz. Poszatkuj dość grubo ostrym nożem. Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, przekrój na połówki.

2 Obraną cebulę drobno posiekaj. Wędzony boczek pokrój w plasterki, a potem w kostkę. Płaty makaronu typu lazania połam na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 12 minut. Odlej na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia.

Reklama

3 Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekany boczek, a po chwili, gdy skwarki się wysmażą, dodaj cebulę. Smaż razem, mieszając 2-3 minuty.

Po tym czasie dodaj poszatkowaną wcześniej kapustę. Smaż jeszcze 5-8 minut, aż warzywo zmięknie, a jego liście zrobią się szkliste. Pod koniec wlej bulion warzywny. Wymieszaj, ogrzewaj jeszcze chwilę.

4 Patelnię z przygotowaną mieszanką zdejmij z ognia. Wrzuć połówki pomidorków koktajlowych, wymieszaj. Dodaj osączony makaron. Całość dopraw do smaku solą, kuminem (kminem rzymskim) oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Podawaj na gorąco.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:lazania | Pu

Zobacz również

  • Składniki: na 4 porcje: cebula, 2 marchewki, łodyga selera naciowego, 2 łyżki klarowanego masła, 2 łyżki oliwy, 45 dag mięsa wołowego , sól, pieprz, szklanka pasty pomidorowej, listki świeżego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.