Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Kiełbasa zapiekana z makaronem

Składniki na 6 porcji: 50 dag surowej białej kiełbasy lub mielonej wieprzowiny, 30 dag makaronu, 10 pomidorków koktajlowych, 20 dag ostrego żółtego sera, 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej, szczypta zmielonej kolendry i majeranku, sól, pieprz, olej. Sos: 20 dag jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, szczypta cukru, 1 łyżka startego sera typu parmezan.

Reklama

1. Kiełbasę wyjmij z osłonki i rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z kolendrą i majerankiem, podsmaż na 1 łyżce oleju.

Gdy mięso się zetnie, zdejmij je z ognia, wymieszaj z musztardą, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

2. Żółty ser pokrój w kostkę (o boku ok. 1 cm). Pomidorki umyj, przekrój na pół. Makaron ugotuj al dente. Odcedź, dokładnie osącz, wymieszaj z podsmażonym mięsem, kukurydzą i serem. Żaroodporną formę posmaruj olejem, nałóż makaron. Rozłóż pomidorki. Zapiekaj przez 30 minut w 170ºC.

3. Sos: czosnek obierz, pokrój. Zmiksuj z jogurtem, cukrem i parmezanem. Odstaw na 30 minut. Zapiekankę wyjmij z piekarnika, odstaw na 5–10 minut. Przed podaniem polej sosem jogurtowym.

Jakie mięso na mielone?

Nie każde mięso do tego się nadaje. By miało odpowiedni smak i konsystencję, nie powinno być za tłuste, za chude, zbyt żylaste, poprzerastane…Pomożemy wybrać te najlepsze gatunki!

• Z wieprzowiny wybieraj tłustszą łopatkę, ale wytnij większe kawałki tłuszczu.

• Z wołowiny najlepsza będzie ligawa i również łopatka.

• Z cielęciny najbardziej na daje się karczek.

• Z drobiu wybierz luzowane udziczki kurczaka lub udziec z indyka.

Ważne: mięso drobiowe należy od razu przerobić, pozostałe mogą być przechowywane dłużej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:Nie | z | kiełbasa | | wa | mo | kiełbasy | makaron

Zobacz również

  • Muszelki z wędzonym łososiem

    Składniki: 20 dag makaronu muszelki, por, łodyga selera naciowego, 2 ząbki przeciśniętego czosnku, 2 łyżki masła, cukinia, 10 dag łososia wędzonego, 20 dag śmietany 30 proc., pęczek koperku, pieprz... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.