Reklama
  • Wtorek, 7 marca (14:05)

    Klasyczne lasagne

Składniki na 8 porcji: bakłażan i cukinia, pokrojone w plastry i upieczone, 2 plastry bekonu (bez skóry), posiekane, cebula, posiekana, 2 ząbki czosnku, zmiażdżone, łyżka oliwy, 1 kg mielonego mięsa, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 puszki (po 400 g) pomidorów, 1/2 szklanki czerwonego wina, listek laurowy, sól, pieprz, 250 g makaronu lasagne, 1/2 szklanki startego twardego sera, 1/4 szklanki orzechów piniowych. Sos beszamelowy: 60 g masła, posiekanego, 1/4 szklanki mąki pszennej, 3 szklanki mleka, 125 g serka ricotta, łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie do zapiekania.

2. Podsmaż na oliwie bekon, cebulę i czosnek (2-3 minuty). Wrzuć mięso i smaż 4-5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory, wino i listek laurowy. Przypraw do smaku. Duś na małym ogniu 20-25 minut.

Reklama

3. Na sos zasmaż masło z mąką (2 minuty).Zdejmij z ognia i energicznie mieszając, wlej mleko. Postaw na kuchence i mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj ricottę i gałkę.

4. Wyłóż dno naczynia płatami lasagne. Nałóż na połowę mięsa, następnie połowę warzyw, 1/4 sosu i 1/4 sera. Następnie powtórz warstwy. Polej po wierzchu resztą sosu, posyp pozostałym serem i orzechami.

5. Piecz 40-45 minut. Po wyjęciu odstaw na 5 minut, po czym pokrój. Podawaj z sałatą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia

Zobacz również

  • Sycące wstążki z warzywami i mięsem Składniki: 150–200 g polędwiczki wieprzowej • 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich • 1/2 cebuli • 100 g różyczek brokuła (mrożonych) • 2 łyżki oleju •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.