Reklama
  • Wtorek, 7 marca (14:05)

    Klopsiki w gniazdkach ze spaghetti

Składniki: 300 g spaghetti, łyżka oliwy, cebula, drobno posiekana, 3 ząbki czosnku, 400 g krojonych pomidorów z puszki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka czerwonego octu winnego, 500 g mielonego mięsa drobiowego, 1/2 szklanki bułki tartej, 3/4 szklanki świeżej bazylii, 3 jajka, szklanka startego twardego sera, sól, pieprz.

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natłuść formę na 8 muffinek.

2. Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją producenta i odcedź.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż cebulę i czosnek (4-5 minut). Połowę przełóż do dużej miski.

4. Do cebuli na patelni dodaj pomidory z puszki, połowę koncentratu i ocet. Gotuj sos 2 minuty. Przypraw do smaku.

5. Do cebuli odłożonej do miski dodaj mięso, bułkę tartą, bazylię, jajko i resztę przecieru. Przypraw i wymieszaj. Uformuj z mięsa klopsiki.

6. Pozostałe 2 jajka i starty ser dodaj do ugotowanego spaghetti i wymieszaj. Przypraw do smaku. Rozłóż makaron do foremek, układając go w formie gniazdek. Nałóż do każdego gniazdka po łyżce sosu, a następnie rozłóż klopsiki (po 2-3 na gniazdko). Polej po wierzchu resztą sosu, posyp pozostawionym serem.

7. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut, aż danie się zezłoci. Wyjmij z foremek po 2 minutach od wyjęcia z piekarnika. Udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 330 dag makaronu świderki 31 mały brokuł 31 mała cebula 32 ząbki czosnku 32-3 łyżki oliwy 320 dag pomidorków koktajlowych 3sól, mielony czarny pieprz 35 dag sera typu parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.