Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Kluski z makiem

Składniki: 3 jajka, 1 żółtko, 33 dag mąki pszennej, szczypta soli, 10 dag mielonego maku, 10 dag cukru pudru, 8 dag masła, listki mięty lub melisy cytrynowej do dekoracji.

1. Jajka rozkłóć w misce razem z żółtkiem. Wsyp 1/3 porcji mąki i szczyptę soli. Mieszaj składniki, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, zrób małe wgłębienie. Wlej w nie przygotowane ciasto.

2. Płynne ciasto wymieszaj starannie z mąką, a następnie zagnieć gła- dkie i elastyczne ciasto (powinno być suche). Jeśli będzie się lepić, dosyp trochę mąki.

Reklama

3. Z przygotowanego ciasta uformuj kulę, przykryj ją miską i odstaw na około 10 minut. Następnie rozwałkuj je na cienki płat. Za pomocą radełka lub ostrego noża potnij płat na paski o szerokości ok. 1 cm.

4. W garnku zagotuj 2-3 litry wody z solą. Na wrzątek wrzuć kluski. Gotuj do miękkości kilka minut. Następnie odcedź makaron na sicie i pozostaw do ocieknięcia. Rozłóż na talerze, posyp sparzonym mielonym makiem oraz cukrem pudrem. Polej rozpuszczonym masłem i udekoruj ziołami.

Czas ok. 45 min; porcja – 630 kcal, cena 2,40 zł.

Do niedawna w sklepach dostępne były jedynie całe ziarna maku. Wymagały one gotowania i mielenia. Teraz mamy łatwiej, bo można kupić również mak mielony. Przed dodaniem do potrawy wystarczy sparzyć go wrzątkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:kluski | kluski z makiem | z | MAK

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 400 g makaronu rurki ● 1 mały kalafior ● 2 ząbki czosnku ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● garść orzeszków piniowych, włoskich lub ziemnych ● tarty parmezan lub ser żółty do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.