Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (11:00)

    Kokardki w sosie dyniowym

Składniki: 60-70 dag miąższu dyni (bez skóry i pestek), 10 dag masła, 4 szalotki l60 dag pieczarek, 40 dag makaronu (np. kokardki), 150 ml śmietany kremówki, 8 łyżek startego parmezanu, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, natka do dekoracji

1. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój w plasterki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. W garnku albo na dużej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim szalotki. Dołóż grzyby i dynię. Składniki smaż 5 minut na dużym płomieniu. Potem zmniejsz ogień i duś przez 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.

2. W tym czasie zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron, zamieszaj i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Do dyniowego sosu wlej śmietanę. Ponownie całość zagotuj. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Reklama

3. Makaron odcedź, osącz na sitku, wymieszaj z sosem. Danie posyp parmezanem. Udekoruj listkami natki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwa, ser pleśniowy, tarty parmezan, ocet balsamiczny, chipsy ziemniaczane. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.