Reklama
  • Poniedziałek, 20 sierpnia 2012 (18:12)

    Kokardki z boczkiem - w 25 minut

Zdjęcie

Kokardki z boczkiem /Smacznego
Kokardki z boczkiem
/Smacznego

Składniki na 3 porcje:

- 20 dag makaronu świderki lub kokardki,
- opakowanie mrożonki - warzywa do makaronu,
- 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchudszy),
- 2-3 łyżki oleju,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- szczypta mielonej ostrej papryki,
- 5 dag parmezanu.

Przygotowanie:

Reklama

Makaron wsyp na posolony wrzątek, gotuj około 8 minut. Gdy będzie już gotowy, odcedź, starannie wymieszaj z 1 łyżką oleju. Aby nie wystygł, wstaw go do ciepłego piekarnika.

Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż na łyżce oleju. Do podsmażonego boczku dodaj warzywa do makaronu (bez rozmrażania), wlej 150 ml wody i duś przez 12-14 minut, do uzyskania ulubionej miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem, mieloną papryką, delikatnie wymieszaj.

Gorący makaron wymieszaj z warzywami. Przełóż do głębokiego talerza i posyp parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 330 dag makaronu świderki 31 mały brokuł 31 mała cebula 32 ząbki czosnku 32-3 łyżki oliwy 320 dag pomidorków koktajlowych 3sól, mielony czarny pieprz 35 dag sera typu parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.