Reklama
  • Czwartek, 3 listopada 2016 (15:00)

    Kolanka z boczkiem

Składniki na 4-6 porcji: 6-7 grubszych plasterków surowego boczku, 40 dag makaronu typu kolanka, rurki lub świderki, 20 dag mrożonego groszku, 1 czerwona cebula, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka kwaśnej śmietany, sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz, olej do smażenia, natka do dekoracji.

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Osącz, zostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania. Boczek pokrój na paseczki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek, zmniejsz ogień. Smaż kilka minut, mieszając. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Dodaj do boczku. Smaż, aż cebula się zeszkli.

Reklama

2. Wodę z gotowania makaronu wymieszaj ze śmietaną. Zagotuj i zmniejsz ogień. Wrzuć boczek z cebulą, dodaj groszek, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Gdy część sosu odparuje, dopraw go sokiem z cytryny. Wymieszaj i dodaj makaron. Podgrzewaj 2-3 minuty.

3. Makaron podawaj od razu, udekorowany natką pietruszki. Możesz posypać go posiekanymi listkami mięty.

Zamiast boczku

Wypróbuj sos z wędliną dojrzewającą, np. szynką westfalską, albo z wędzonym tofu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Sycące wstążki z warzywami i mięsem Składniki: 150–200 g polędwiczki wieprzowej • 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich • 1/2 cebuli • 100 g różyczek brokuła (mrożonych) • 2 łyżki oleju •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.