Reklama
  • Środa, 27 stycznia 2016 (08:00)

    Kolanka z boczkiem i brokułami

Skład na 3 porcje: ● 250 g makaronu kolanka ● 150 g wędzonego boczku ● 1 cebula ● 1 duży brokuł ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżka oleju ● 3 łyżki startego parmezanu ● 4 łyżki masła ● sól i pieprz.

1. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżki oliwy i soli. Wsypujemy makaron i gotujemy go aldente. Schładzamy makaron zimną wodą.

2. Cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę. Brokuły dzielimy na różyczki, parzymy wrzątkiem i schładzamy zimną wodą, aby zachowały intensywny kolor.

Reklama

3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Wrzucamy ugotowany makaron i smażymy 3–4 minuty.

4. W tym czasie na drugiej patelni na pozostałym maśle szklimy cebulę i czosnek, dodajemy boczek. Po chwili smażenia wrzucamy brokuły. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy makaron. Mieszamy na patelni mniej więcej 2 minuty.

Wykładamy na półmisek i od razu posypujemy startym parmezanem. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem.

Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:kolanko | sól i pieprz | brokuły | boczek

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu penne, 1 mała pierś kurczaka, 20 dag mrożonych brokułów, kilka pomidorków, 100 ml mleka, 4 jajka, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.