Reklama
  • Środa, 27 stycznia (08:00)

    Kolanka z boczkiem i brokułami

Skład na 3 porcje: ● 250 g makaronu kolanka ● 150 g wędzonego boczku ● 1 cebula ● 1 duży brokuł ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżka oleju ● 3 łyżki startego parmezanu ● 4 łyżki masła ● sól i pieprz.

1. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżki oliwy i soli. Wsypujemy makaron i gotujemy go aldente. Schładzamy makaron zimną wodą.

2. Cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę. Brokuły dzielimy na różyczki, parzymy wrzątkiem i schładzamy zimną wodą, aby zachowały intensywny kolor.

Reklama

3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Wrzucamy ugotowany makaron i smażymy 3–4 minuty.

4. W tym czasie na drugiej patelni na pozostałym maśle szklimy cebulę i czosnek, dodajemy boczek. Po chwili smażenia wrzucamy brokuły. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy makaron. Mieszamy na patelni mniej więcej 2 minuty.

Wykładamy na półmisek i od razu posypujemy startym parmezanem. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem.

Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Rewia
Więcej na temat:z | kolanko | sól i pieprz | brokuły | boczek

Zobacz również

  • 25 dag spaghetti, sól, 1 mała cukinia, pieprz, 4 połówki suszonych pomidorów, 3 gałązki oregano, 4 gałązki majeranku, 180 ml mleka, 3 jajka, 5 dag żółtego sera (gouda), 1 cebula, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.