Reklama
  • Środa, 25 stycznia (13:00)

    Kolorowa zapiekanka z makaronem i polędwiczkami

25 dag makaronu grube pióra, 1 cebula, sól, 1 ząbek czosnku, 8-9 gałązek tymianku, 40 dag polędwiczek wieprzowych, 2 łyżki oliwy, 1 puszka pomidorów w kawałkach, pieprz, 1 łyżeczka bulionu (proszek), 30 dag brokułów, 2,5 dag żółtego sera.

PRZYGOTOWANIE: ok. 35 minut

1 Makaron ugotować. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Odłożyć 5 gałązek tymianku, resztę drobno pokroić. Polędwiczki pokroić na 8 plasterków, oprószyć solą. Mięso włożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać gałązki tymianku, smażyć 2 minuty. Obracać. Pod koniec posypać pieprzem. Zdjąć z patelni.

Reklama

2 Makaron odcedzić, zachować 200 ml wody z gotowania. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory i tymianek. Wlać wodę z gotowania makaronu. Wsypać bulion. Gotować na dużym płomieniu 10 minut. Pod koniec sos pomidorowy przyprawić solą i pieprzem. Brokuły podzielić na różyczki, gotować 4-5 minut w posolonej wodzie. Odsączyć.

3 Makaron wymieszać z sosem pomidorowym i brokułami. Przełożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu ułożyć medaliony z polędwiczek. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie. Piec 4-5 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: bakłażan i cukinia, pokrojone w plastry i upieczone, 2 plastry bekonu (bez skóry), posiekane, cebula, posiekana, 2 ząbki czosnku, zmiażdżone, łyżka oliwy, 1 kg mielonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.