Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Kolorowy garnek rozmaitości

Składniki na 4 porcje: 20 dag makaronu, np. kolanka, 12 dag mrożonego groszku, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 2 małe cebule, 40 dag filetów z kurczaka, 15 dag kabanosów, 600 ml bulionu, 5 gałązek tymianku, 2 ząbki czosnku, 5 dag pikantnej pasty ajwar, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól.

Reklama

1. Papryki umyj, oczyść i pokrój w dużą kostkę. Cebule obierz, potnij na ósemki. Tymianek opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Obierz i posiekaj czosnek. Mięso opłucz, osusz i potnij w średniej wielkości kostkę. Kabanosy natomiast pokrój w ukośne plastry.

2. Bulion zagotuj. Rozpuść w nim pastę ajwar oraz koncentrat pomidorowy. W dużej patelni (którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzej oliwę. Zrumień na niej kabanosy i przełóż je na talerz. Na patelnię włóż mięso.

3. Mieszając co jakiś czas, smaż na dużym ogniu, aż zrobi się rumiane. Przypraw solą, zdejmij z patelni. Na tłuszcz włóż paprykę, cebulę i czosnek. Oprósz solą. Smaż 3 min. Wlej bulion. Wsyp makaron i groszek i tymianek.

Gdy wszystko zawrze, dołóż mięso i kabanosy. Patelnię przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20 min (raz zamieszaj).

Wersja jarska

Zamiast mięsa i wędliny, dodaj do bulionu 1 szkl. zielonej soczewicy (moczonej przez noc w wodzie).

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Sycące wstążki z warzywami i mięsem Składniki: 150–200 g polędwiczki wieprzowej • 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich • 1/2 cebuli • 100 g różyczek brokuła (mrożonych) • 2 łyżki oleju •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.