Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Koszyczki z makaronu z mięsem

Składniki na 4 porcje: 30 dag mięsa mielonego, 8 płatów lasagne, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 kulka mozzarelli, 1 ząbek czosnku, po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i tymianku, 1/2 łyżeczki maggi, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki, sól, olej.

1. Zagotuj litr osolonej wody, wlej łyżeczkę oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucaj po jednym płacie lasagne i gotuj 5–6 minut. Wykładaj na blaszkę posmarowana olejem, obok siebie tak by się nie posklejały. Każdy płat przekrój na połowę.

Reklama

2. Mięso podsmaż na oleju z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dodaj maggi, ocet, pomidory bez zalewy i przyprawy. Podduś 5 minut. Mozzarellę pokrój w małą kosteczkę. Wymieszaj z mię sem i zdejmij z ognia.

3. Foremki na muffinki wysmaruj cienko olejem. Do każdej włóż po dwa kawałki lasagne, tak by wypełniły całą foremkę (mają zachodzić na siebie). Do środka włóż po porcji mięsa. Zapiekaj przez 15–20 minut w 180ºC. Od razu podawaj posypane natką.

Smakowicie!

By brzegi koszyczków nie wyschły w trakcie zapiekania, posmaruj je oliwą zmiksowaną z suszonymi pomidorami!

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:z | mięsa | mięso

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag makaronu , 40 dag bobu, ząbek czosnku, pęczek bazylii, cebula, oliwa z oliwek, garść orzeszków pinii l sól morska, puszka zielonego groszku więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.