Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (13:00)

    Lasagne z brokułami

Składniki na 8 porcji: • opakowanie makaronu lasagne • 2 duże brokuły • cebula • 2 łyżki mąki • 2 szklanki mleka • 20 dag fety • 2 kulki mozzarelli • ser pleśniowy (trójkącik) • sól • pieprz • olej • chili • 2 łyżki startego parmezanu

1. Brokuły umyj, podziel na różyczki i ugotuj w garnku na parze na półtwardo.

Reklama

2. Posiekaną, osoloną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Obsyp ją mąką, przesmaż, po czym zalej mlekiem i gotuj, stale mieszając. Gdy beszamel zrobi się zbyt gęsty, rozrób go odrobiną wody. Przypraw.

3. Fetę pokrusz, a mozzarellę i ser pleśniowy pokrój na drobne kawałki.

4. Nasmarowane olejem naczynie żaroodporne wyłóż surowymi płatami makaronu. Umieść na nich sery, brokuły i polej częścią beszamelu. Zakryj warstwę następnymi płatami lasagne i ułóż kolejne składniki w ten sam sposób, aż do ich wyczerpania.

5. Wierzch posyp parmezanem i chili. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Czas: 60 min. 1 porcja = 380 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 mały kalafior, 3 dag suszonych grzybów, 2 młode marchewki, kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha, 1 czerwona papryka, 1 pęczek dymek, 3 łyżki oleju, 30 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.