Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (11:05)

    Lasagne z cukinią

Składniki na 6-8 porcji: 50 dag makaronu lasagne, 4 gałązki selera naciowego, 1 cebula, 1 cukinia, 2 czerwone papryki, 1 puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, 20 dag żółtego sera, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, bazylia. Beszamel: 800 ml mleka, 4 łyżki masła, 8 łyżek mąki, gałka muszkatołowa.

Reklama

Przygotowanie: ok. 75 minut

1 Warzywa umyć. Seler pokroić w kostkę, cukinię w krążki, czosnek posiekać. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać resztę warzyw, przyprawić.

2 Przygotować zasmażkę z mąki i masła, porcjami dolewać mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę makaronu.

3 Ciepłe warzywa rozłożyć na makaronie, polać sosem beszamelowym, obsypać serem, przykryć makaronem i znów polać sosem. Danie jest wielowarstwowe, na górze powinien być ser z beszamelem. Zapiekać 45-60 minut w temp. ok. 180ºC.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium
Więcej na temat:lasagne | z | cukinia

Zobacz również

  • Spaghetti z pesto

    Składniki na 6 porcji: 1 op. makaronu spaghetti, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek bazylii, 1/3 szklanki oleju, 3-4 łyżki orzeszków ziemnych, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.