Reklama
  • Czwartek, 10 listopada 2016 (15:00)

    Lasagne z łososiem, ricottą i jarmużem

Składniki: ● 1/2 opakowania makaronu lasagne ● 3 łyżki mąki ● 3 łyżki masła ● 2 szklanki ciepłego mleka ● sól ● pieprz ● świeżo starta gałka muszkatołowa ● 400 g twarogu ricotta ● 200 g wędzonego łososia w plastrach ● pęczek jarmużu (bez łodyg, posiekany) ● 1/2 pęczka koperku ● 1/2 szklanki startego sera typu parmezan ● 1/3 szklanki bułki tartej.

Reklama

1. Makaron podgotuj w osolonej wodzie (2-3 minuty).

2. Na beszamel zasmaż masło z mąką (nie zrumieniaj, zasmażka powinna pozostać biała). Dolej stopniowo mleko, cały czas mieszając. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Układaj warstwy lasagne: na dno naczynia wylej odrobinę sosu, potem ułóż płat makaronu, łososia, porcję ricotty i jarmużu. Polej beszamelem, posyp koperkiem. Powtarzaj warstwy, zakończ płatem makaronu. Polej lasagne resztą sosu, posyp serem i bułką tartą.

4. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Zapiekaj lasagne 40-45 minut, aż wierzch zezłoci się, a sos będzie się gotował.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: Pół opakowania makaronu typu penne , 25 dag szynki wieprzowej, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 25 dag żółtego sera w kawałku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.