Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:10)

    Lasagne z serem i jabłkami

Składniki dla 4 osób: 12 płatów makaronu do lasagne • cebula • 4 ząbki czosnku • 10 dag boczku wędzonego • jabłko • 10 dag serów pleśniowych (lazur, gorgonzola, rokpol) • 4 łyżki śmietany 18 proc. • 5 dag startego sera żółtego • 8 dag masła • 3 łyżki mąki • 0,5 l mleka • gałka muszkatołowa • olej • 2 łyżki oliwy • sól.

Reklama

1. Boczek pokrój, podsmaż, dodaj cebulę i czosnek. Rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając, dolewaj mleko, tak by powstał sos beszamelowy. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dołóż sery pleśniowe, boczek z cebulą i czosnkiem oraz śmietanę.

2. Układaj warstwy makaronu i sosu. Posyp serem, ułóż jabłka, piecz 45 minut.

CZAS: około 1,5 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Sycące wstążki z warzywami i mięsem Składniki: 150–200 g polędwiczki wieprzowej • 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich • 1/2 cebuli • 100 g różyczek brokuła (mrożonych) • 2 łyżki oleju •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.