Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (15:00)

    Lasagne z wołowiną i pomidorami

Składniki na 8 porcji: • paczka makaronu lasagne • kilogram mielonej wołowiny • 2 puszki pomidorów • cebula • 3 ząbki czosnku • olej • 10 dag parmezanu • sól • pieprz • ostra papryka • cukier. Beszamel: • pół l mleka • 4 łyżki masła • 2 łyżki mąki • sól • pieprz.

1. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodaj mięso mielone i przesmaż.

Reklama

2. Pomidory rozdrobnij i razem z sosem wymieszaj z przyprawami. Dolej całość na patelnię i duś kilka minut.

3. W rondelku roztop masło, zasyp je mąką, solą oraz pieprzem i wymieszaj, dolewając mleko. Mieszaj, aż beszamel zrobi się dość gęsty.

4. Płaty lasagne rozłóż na dnie formy żaroodpornej, wysmarowanej beszamelem. Na nich ułóż część masy mięsno-pomidorowej i ponownie warstwę beszamelu. Układaj warstwy aż do wyczerpania składników.

5. Wierzch makaronowy posyp startym parmezanem i wstaw potrawę na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Czas: 90 min. 1 porcja = 460 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag makaronu muszle, olej, 1 średni bakłażan, bazylia, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 10 dag sera feta, sól, pieprz, 15 dag pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.