Reklama
  • Piątek, 8 stycznia 2016 (13:05)

    Lasagne ze szpinakiem

Składniki: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 szklanki mleka, 12 płatów makaronu, 1 kg szpinaku, cebula, 3 ząbki czosnku, kawałek sera lazur, 2 łyżki śmietany, sos pomidorowy, oliwa, pieprz, sól.

Masło rozpuść w rondelku, wsyp mąkę i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszając, wlewaj gorące mleko. Gotuj, aż beszamel zgęstnieje. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj starty czosnek i szpinak. Całość podsmaż. Następnie dodaj ser pleśniowy i śmietanę. Dopraw do smaku pieprzem i szczyptą soli. Mieszaj, aż ser się rozpuści.

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Na dno wyłóż ugotowane płaty makaronu i posmaruj je beszamelem. Wyłóż część szpinaku i przykryj go makaronem. Czynność powtarzaj, aż skończy się nadzienie. Piecz w temp. 180 °C przez 20 minut. Podawaj polane sosem pomidorowym.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Na żywo
Więcej na temat:lasagne | naczynie | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwa, ser pleśniowy, tarty parmezan, ocet balsamiczny, chipsy ziemniaczane. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.