Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia 2017 (15:00)

    Lasagne ze szpinakiem

Składniki na 4-6 porcji: 25 dag makaronu lasagne, 50 dag mrożonego szpinaku, 25 dag sera ricotta, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów krojonych, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 15 dag tartej mozzarelli, 1/2 l sosu beszamelowego, sól, pieprz, mieszanka włoskich ziół, olej.

Reklama

Przygotowanie: ok. 65 minut

1 Cebulę obrać i drobno posiekać. Wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić na łyżce oleju, dodać rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru płynu szpinak. Dusić 5 min, doprawić solą i pieprzem, wystudzić, wymieszać z ricottą.

2 W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać pomidory wraz z zalewą i koncentrat, doprawić solą, pieprzem i suszonymi włoskimi ziołami, podgrzewać aż do odparowania wody, zmiksować. W oddzielnym naczyniu podgrzać sos beszamelowy.

3 Płaty lasagne układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem. Przekładać farszem szpinakowym, każdą warstwę polać beszamelem. Wierzch pokryć sosem pomidorowym, posypać mozzarellą. Zapiekać ok. 40 min w temp. 190ºC.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag makaronu muszle, olej, 1 średni bakłażan, bazylia, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 10 dag sera feta, sól, pieprz, 15 dag pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.