Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (11:00)

    Lazania z indykiem i dynią

Składniki: 1 dynia (ok. 1,2 kg), 10 dag wędzonego boczku, 30 dag fileta z indyka, 2 cebule, 2 łyżki oliwy, 1 puszka pomidorów, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, po 4 dag masła i mąki, 250 ml mleka, 25 dag śmietany kremówki, 12 płatów makaronu lasagne, 10 dag mozzarelli, 5 dag parmezanu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Reklama

1. Dynię oczyść, miąższ odetnij od skóry. Mięso umyj. Cebule obierz. Dynię, cebule, filet z indyka i boczek pokrój w kostkę.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucić boczek, smaż chwilę, potem dodaj: mięso, dynię i cebule. Smaż razem 5 minut. Dołóż pomidory z puszki oraz koncentrat. Przypraw solą oraz pieprzem. Duś 5 minut. Na drugiej patelni stop masło, oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z mlekiem i śmietaną. Gotuj 10 minut. Sos beszamelowy przypraw solą, pieprzem i gałką. Na spodzie formy rozsmaruj 2 łyżki sosu. Na tym ułóż 3 płaty makaronu i 1/3 farszu z dynią. Posmaruj odrobiną sosu. Tak samo ułóż kolejne warstwy z pozostałych składników.

3. Mozzarellę pokrój w plasterki. Ułóż na wierzchu zapiekanki. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 45 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 300 g spaghetti, łyżka oliwy, cebula, drobno posiekana, 3 ząbki czosnku, 400 g krojonych pomidorów z puszki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka czerwonego octu winnego, 500 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.