Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (14:05)

    Lazania z porem

Składniki na 5-6 porcji: 8-10 płatów makaronu lasagne, 4 pory, 40 dag mięsa mielonego, 1 cebula, 1 średnia marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 ły żeczki suszonego oregano, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 500 ml mleka, 10 dag startego żółtego sera, 2 łyżki oleju, gałka muszkatołowa, cukier, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj, pokrój w kawałki po ok. 10 cm. Włóż na ok. 2 min do wrzącej osolonej wody. Wystudzone przekrój wzdłuż na pół. 

Reklama

2. Cebulę zeszklij na oleju. Włóż mięso, smaż ok. 7 min. Dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę i oregano. Duś ok. 15 minut. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. W rondelku roztop 2 łyżki masła i stopniowo dodawaj mąkę mie szając, by nie było grudek. Powoli wlej mleko, mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, posmaruj sosem beszamelowym, wyłóż 1/3 mięsa, ¼ pora, trochę sera.

Postępuj w ten sposób aż do wykorzystania składników. Ostatnia warstwa to płaty ma karonu posmarowane beszamelem oraz pory posypane startym serem. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 550 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag makaronu muszle, olej, 1 średni bakłażan, bazylia, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 10 dag sera feta, sól, pieprz, 15 dag pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.