Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (13:05)

    Lazania ze szpinakiem

Składniki na 4-5 porcji: 8-10 płatów makaronu lasagne, 1 mała cebula, 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 30 dag sera ricotta, 2 ząbki czosnku, 30 dag startego sera żółtego, np. mozzarella, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Najlepiej robić to partiami, aby makaron się nie skleił. Płaty rozłóż na płaskim talerzu, aby się nie odkształciły. 

Reklama

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Gotuj, aż do odparowania płynu, cały czas mieszając. Przestudź, dodaj ser ricotta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw pieprzem i solą.

Wymieszaj. W rondelku rozpuść 2 łyż ki masła i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając całość trzepaczką tak, by nie było grudek. Następnie powoli wlewaj mleko i – nie przestając mieszać – gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, posmaruj beszamelem, na nim rozłóż 1/3 szpinaku i posyp startym serem. W ten sam sposób przygotuj dwie kolejne warstwy.

Przykryj pozostałymi płatami makaronu,  posmaruj sosem beszamelowym i posyp pozostałym serem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 530 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat & Ludzie
Więcej na temat:lazania | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 kg szpinaku, sól, 3 dag masła, pieprz, 3 dag mąki, 250 ml mleka, 150 ml bulionu warzywnego (z kostki), gałka muszkatołowa, 1 łyżka oleju, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 średnie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.