Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (13:05)

    Lazania ze szpinakiem

Składniki na 4-5 porcji: 8-10 płatów makaronu lasagne, 1 mała cebula, 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 30 dag sera ricotta, 2 ząbki czosnku, 30 dag startego sera żółtego, np. mozzarella, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Najlepiej robić to partiami, aby makaron się nie skleił. Płaty rozłóż na płaskim talerzu, aby się nie odkształciły. 

Reklama

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Gotuj, aż do odparowania płynu, cały czas mieszając. Przestudź, dodaj ser ricotta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw pieprzem i solą.

Wymieszaj. W rondelku rozpuść 2 łyż ki masła i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając całość trzepaczką tak, by nie było grudek. Następnie powoli wlewaj mleko i – nie przestając mieszać – gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, posmaruj beszamelem, na nim rozłóż 1/3 szpinaku i posyp startym serem. W ten sam sposób przygotuj dwie kolejne warstwy.

Przykryj pozostałymi płatami makaronu,  posmaruj sosem beszamelowym i posyp pozostałym serem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 530 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • 25 dag spaghetti, sól, 1 mała cukinia, pieprz, 4 połówki suszonych pomidorów, 3 gałązki oregano, 4 gałązki majeranku, 180 ml mleka, 3 jajka, 5 dag żółtego sera (gouda), 1 cebula, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.