Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Łososiowa lazania

Składniki: 2 żółte papryki, 1/2 pęczka bazylii, olej, 35 dag sera ricotta, parmezan, 150 ml kremówki, łyżka mąki ziemniacz., 9 płatów lazanii, masło, 25 dag łososia, 75 dag mrożonego szpinaku, sól, pieprz, gałka musz., pini

Czas ok. 60 min; porcja – 600 kcal, cena 5 zł.

Reklama

Dobra rada. Kawałki papryki w potrawie możesz zastąpić plastrami cukinii.

1. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki. Opłucz i posiekaj grubo bazylię. Ricottę zmiksuj razem z kremówką i mąką ziemniaczaną.

2. Płaty lazanii wrzucaj na posolony wrzątek i gotuj 5-6 minut. Następnie wyjmij je, opłucz zimną wodą i posmaruj olejem. Filet z łososia opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Szpinak rozmroź.

3. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć rozmrożony i osączony szpinak. Duś kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Dodaj połowę posiekanej bazylii, wymieszaj.

4. Formę do zapiekania posmaruj olejem. Na dnie ułóż 3 plastry lazanii. Łyżką nanieś połowę masy serowej, szpinaku, papryki i pokrojonego łososia. Przykryj 3 kolejnymi plastrami makaronu. Rozłóż resztę składników w tej samej kolejności.

Przykryj plastrami lazanii, posyp 3 łyżkami parmezanu i 2 łyżkami orzeszków pini. Piecz w temperaturze 180 st. ok. 30 minut. Ozdób resztą bazylii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:lazania

Zobacz również

  • Muszelki z wędzonym łososiem

    Składniki: 20 dag makaronu muszelki, por, łodyga selera naciowego, 2 ząbki przeciśniętego czosnku, 2 łyżki masła, cukinia, 10 dag łososia wędzonego, 20 dag śmietany 30 proc., pęczek koperku, pieprz... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.