Reklama
  • Poniedziałek, 20 sierpnia 2012 (18:12)

    Makaron muszle ze szpinakiem - w godzinę

Zdjęcie

Muszle ze szpinakiem /Smacznego
Muszle ze szpinakiem
/Smacznego

Składniki:

- 30 dag makaronu - duże muszle,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 kg szpinaku,
- 20 dag mielonego białego sera,
- 6 dag bułki tartej,
- 100 ml mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule,
- puszka pomidorów obranych,
- 4 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.

Reklama

Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż nieco zmniejszy swą objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smażyć jeszcze przez chwilę.

Do miksera włożyć ser, bułkę tartą, szpinak i mleko, dobrze zmiksować, przełożyć do miski i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić muszle makaronowe.

Na pozostałym maśle zeszklić resztę cebuli, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 min. Po tym czasie sos zmiksować i przelać na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułożyć muszle i zapiekać przez ok. 20 min. w 180 st. C.
Czas przygotowania 1 h.

Przepis na 6 osób.

Kalkulator kalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag ugotowanego makaronu spaghetti , grillowany bakłażan, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku , papryczka chili, 2 puszki pomidorów, pęczek bazylii więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.