Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Makaron ryżowy z wołowiną

Składniki: 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 żółte papryki, 1-2 chili, 50 ml oleju, 40 dag mielonej wołowiny, 20 dag pomidorów z puszki, 400 ml bulionu, 40 dag makaronu ryżowego, 2 główki kapusty pak choi, 10 dag kiełków groszku, sól

1. Cebulę oraz ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Żółte papryki umyj, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Chili pozbaw pestek, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę oraz czosnek, smaż mieszając, aż się delikatnie zeszklą.

2. Wrzuć rozdrobnione mięso, podgrzewaj razem 10 min. Na koniec dodaj pokrojoną paprykę, chili, rozdrobnione pomidory z puszki i bulion (może być z kostki). Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Dopraw solą.

Reklama

3. Do garnka z osolonym wrzątkiem włóż makaron ryżowy. Garnek zdejmij z palnika, odstaw na około 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie odcedź makaron. Kapustę pak choi oczyść, opłucz i osusz, przekrój na ćwiartki, wrzuć na patelnię z mięsem, duś 5 min.

4. Makaron rozłóż na talerze. Polej sosem mięsnym z kapustą pak choi. Gotowe danie posyp kiełkami groszku (lub innymi, np. sojowymi).

Czas ok. 45 min; porcja – 450 kcal, cena 5,50 zł.

Dobra rada. Jeśli nie masz kapusty pak choi, użyj liści kapusty pekińskiej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | z | makarony

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 15 dag drobnego makaronu typu ryż, tzw. orzo, 1 filet z kurczaka, 20 dag pomidorków koktajlowych, 1 mała czerwona papryka, 15 dag sera typu feta (najlepiej light),1 ząbek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.