Reklama
  • Piątek, 21 sierpnia 2015 (13:06)

    Makaron w 4 kolorach

Żółty: zagotuj 2–3 łyżki wody z 1 op. szafranu (ok. 0,1 g), ew. 1 łyżeczką kurkumy. Zdejmij z ognia, wystudź. Potem wymieszaj z jajkami oraz olejem. Dolej do sypkich składników i zagnieć ciasto.

Zielony: opłucz 10 dag natki oraz tyle samo bazylii. Oderwij listki od gałązek i posiekaj. Zioła wymieszaj z olejem i jajkami. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj ją do pozostałych składników i zagnieć.

Przepis na ciasto podstawowe

Reklama

Składniki na 4 porcje: wymieszaj 15 dag mąki, 1 łyżeczkę soli i 15 dag kaszy manny. Wbij 3 jajka. Dodaj 2–3 łyżki oleju i wybrany barwnik. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. Placek potnij na makaron o dowolnym kształcie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:makaron | przepis | makarony

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu penne, 1 mała pierś kurczaka, 20 dag mrożonych brokułów, kilka pomidorków, 100 ml mleka, 4 jajka, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.