Reklama
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (10:05)

    Makaron w sosie brokułowo-śmietanowym

Składniki na 4 porcje: 25 dag makaronu typu gniazda wstążki, 1/2 kg świeżych brokułów, 1/2 cukinii, 1 kulka sera mozzarella, 20 dag serka topionego śmietankowego, 350 ml śmietanki słodkiej 18 proc., 4 łyżki oliwy, przyprawy: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, sól morska do smaku, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, cukier

Reklama

1. Makaron gotuję na półmiękko (wg wskazówek na opakowaniu), w osolonym wrzątku z łyżką oliwy. Odcedzam, trzymam w ciepłym miejscu.

2. Przygotowuję sos: brokuły dzielę na różyczki, gotuję na półtwardo z łyżeczką cukru i szczyptą soli, odcedzam na sicie. Cukinię myję, ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach. W rondelku rozgrzewam resztę oliwy, dodaję zmiażdżony czosnek oraz cukinię i duszę około 3 minut.

3. Po tym czasie wlewam śmietankę, dodaję pokrojony serek topiony, startą na tarce mozzarellę oraz brokuły. Mieszając cały czas, gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na talerze rozkładam makaron, na niego wykładam sos. Danie podaję od razu po przygotowaniu.

Przygotowanie: 30 min. Porcja kosztuje ok. 4,50 zł. Porcja zawiera ok. 420 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:makaron | makarony | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki: 12 płatów lasagne, 80 dag świeżego szpinaku, ser pleśniowy, 6 ząbków czosnku, cebula, 2 łyżki śmietany, olej, pierś z kurczaka, mozzarella, pieprz, sos beszamelowy, szklanka sosu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.