Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Makaron z brzoskwiniami

Składniki: 300 ml mleka, 20 dag makaronu wstążki,1 łyżka masła,150 ml jogurtu naturalnego,1 op. cukru waniliowego, 1 puszka brzoskwiń w syropie, 1 łyżka skrobi, 5 dag czekolady deserowej (lub orzeszków), sól, melisa.

Czas ok. 30 min; porcja – 420 kcal, cena 3 zł.

Reklama

1. W garnku wymieszaj 500 ml wody z mlekiem, dodaj szczyptę soli, zagotuj. Na wrzątek wrzuć makaron. Gotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie.

2. Osączony makaron przełóż do miski, wymieszaj z masłem. W osobnym naczyniu rozmieszaj jogurt naturalny z cukrem waniliowym. Dodaj do miski z makaronem, całość połącz.

3. Brzoskwinie osącz z syropu. Połówki owoców pokrój na mniejsze kawałki, rozłóż na talerzyki. Syrop wymieszaj z łyżką skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej), gotuj do zgęstnienia. Polej owoce.

4. Czekoladę deserową zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub posiekaj (możesz także posiekać drobno orzechy laskowe lub włoskie). Na warstwie polanych sosem owoców rozłóż ugotowany i osączony makaron.

5. Gotowe danie posyp czekoladą (lub orzeszkami) i udekoruj melisą.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Podobne danie możesz przygotować, wykorzystując dostępne o tej porze roku świeże owoce, np: gruszki (zimowa odmiana jest twarda i wymaga obgotowania), miąższ melona, cytrusy, banany. Inny wariant to mrożonki: truskawki, maliny, jagody, śliwki. Owoce te musisz wcześniej rozmrozić.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | z | makarony

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag marchewki, 1 cebula, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, sól, 1-2 łyżki oliwy, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 dag mielonego mięsa mielona, słodka papryka, 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.