Reklama
  • Środa, 4 listopada 2015 (14:06)

    Makaron z dynią

Skład na 5 porcji: ● 250 g makaronu wstążki, 200 g małych kiełbasek,150 g pieczarek,1 duża cebula, 250 g dyni (po obraniu), olej do smażenia, tymianek, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki startego sera żółtego,150 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, mały pęczek natki pietruszki.

Obraną cebulę kroję na plasterki. Przesmażam na oleju. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam solą i pierzem. Smażę. Gdy grzyby są już miękkie, wrzucam kiełbaski i dynię pokrojone w kostkę.

Reklama

Smażę jeszcze 5 minut na małym ogniu. Wlewam śmietankę, wsypuję tymianek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszając, podgrzewam. Gdy sos zgęstnieje, dodaję ser oraz ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszam. Gorące danie rozkładam na talerze, posypuję pietruszką i podaję.

Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 2,80 zł

Jadwiga Kwiek, Zakliczyn

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Rewia
Więcej na temat:makaron | makaron z dynią | z | makarony

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 800 g ziemniaków ● 500 g kurek ● ząbek czosnku ● 250 ml bulionu warzywnego ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● 3 łyżki masła ● 30 g mąki ● 2–3 szalotki ● sól, pieprz do smaku ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.