Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Makaron z dynią pachnący szałwią

Składniki na 4 porcje: 50 dag dyni hokkaido, 50 dag makaronu grube wstążki (tagliatelle), 3 szalotki, 1 ząbek czosnku, 2 łodygi szałwii, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 4 dag masła, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz.

Reklama

1. Szalotki obierz, opłucz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w jak najcieńsze talarki.

2. Dynię umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Obierz ją ze skórki, przekrój i usuń środek z pestkami. Miąższ potnij natomiast w długie cieniutkie plasterki (najłatwiej zrobisz to za pomocą obieraczki do warzyw). Szałwię opłucz, dokładnie osusz i poodrywaj listki od gałązek.

3. Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody wg wskazówek podanych na opakowaniu.

4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż na niej listki szałwii i smaż 2 min. Osącz je na papierowym ręczniku. Do oliwy dodaj masło, rozpuść je. Włóż szalotki, czosnek oraz dynię. Smaż składniki ok. 5 min, oprósz solą i pieprzem. Makaron osącz, wymieszaj z dynią oraz listkami szałwii. Od razu podawaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej dobrze osączonej z zalewy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, olej, 2-3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.