Reklama
  • Czwartek, 3 września 2015 (08:00)

    Makaron z kremowym sosem

Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwinki, 1 pierś z kur- czaka, 30 dag makaronu spaghetti, 30 dag śmietany kremówki, 1 cebula, masło do smażenia, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżka octu winnego, sok z cytryny, sól, mielony czarny pieprz, szczypta majeranku

Reklama

1. Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. Botwinkę płuczę. Buraczki obieram i kroję w drobną kostkę. Łodygi i liście siekam. Kurczaka myję, kroję w drobną kostkę i obsmażam na rumiano na rozgrzanym maśle, zdejmuję z ognia. Cebulę obieram i siekam. Szklę ją na patelni na łyżce masła. Do cebuli dodaję pokrojone buraczki i smażę 3 min.

2. Do skłaników na patelni wkładam podsmażone mięso. Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu, aż buraczki będą prawie miękkie. Wtedy dodaję posiekane łodygi botwinki, a po 5 min wrzucam liście. Duszę jeszcze 3 min.

3. Wlewam śmietanę, mieszam. Przyprawiam solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, octem, papryką i majerankiem. Gdy sos zgęstnieje, mieszam go z makaronem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:makaron | z | makarony | sok z cytryny

Zobacz również

  • Wstążki z gulaszem

    Składniki: 40 dag makaronu szerokie wstążki z czosnkiem niedźwiedzim, 1/2 kg fileta z kurczaka, szklanka bulionu, 50 ml czerwonego wina, czerwona papryka, duża cebula, marchew, mała puszka pędów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.