Reklama
  • Środa, 11 listopada 2015 (08:05)

    Makaron z serem i boczkiem

Składniki dla 4 osób: Paczka makaronu penne • 20 dag wędzonego boczku • 12 pomidorków koktajlowych • 2 ząbki czosnku • 2 cebule • olej • 20 dag sera gouda • 10 dag parmezanu • pół łyżeczki oregano • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki • świeże oregano • sól • pieprz.

1 Makaron gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Pomidorki umyj, cebulę pokrój w kostkę, boczek w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z plastrami boczku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodaj odcedzony makaron, słodką paprykę, oregano, parmezan, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Reklama

2 Makaron przekładaj do czterech małych naczyń żaroodpornych. Ułóż pomidorki koktajlowe, posyp startym na tarce żółtym serem. Zapiekaj przez 15 minut. Danie podawaj udekorowane listkami świeżego oregano.

CZAS: 30 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Dobry Tydzień
Więcej na temat:makaron | Makaron z serem | paczka | As | z | makarony | danie | boczek

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 400 g makaronu rurki ● 1 mały kalafior ● 2 ząbki czosnku ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● garść orzeszków piniowych, włoskich lub ziemnych ● tarty parmezan lub ser żółty do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.