Reklama
  • Poniedziałek, 3 sierpnia 2015 (11:05)

    Makaron z sosem groszkowym

Składniki: • 500 g jogurtu greckiego • 150 ml oliwy • 4 zmiażdżone ząbki czosnku • 400 g zielonego groszku • 100 g różyczek brokułów• 500 g makaronu penne • 60 g orzeszków pinii lub pestek słonecznika • 1 łyżeczka płatków chili • 40 g porwanych liści bazylii • 240 g fety • sól

Jogurt zmiksuj z 90 ml oliwy, czosnkiem i 200 g groszku. Na pozostałej oliwie podsmaż orzeszki pinii z płatkami chili. Resztę groszku oraz brokuły zblanszuj. Makaron ugotuj i odcedź. Stopniowo dodawaj do sosu, aby jogurt się nie zwarzył. Dodaj pozostałe warzywa, pokruszoną fetę, bazylię. Posól i popieprz, polej oliwą z orzeszkami.

Porada:

Reklama

Aby zielone warzywa nie straciły swojej mocy, należy wrzucać je na wrzątek i skracać czas gotowania, by były al dente.

• 25 minut • dla 4 osób • cena ok. 30 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Show
Więcej na temat:makaron | jogurt | jogurt | rada | makarony

Zobacz również

  • Składniki: Pół opakowania makaronu typu penne , 25 dag szynki wieprzowej, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 25 dag żółtego sera w kawałku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.