Reklama
  • Czwartek, 12 listopada 2015 (11:05)

    Makaron z suszonymi pomidorami i tuńczykiem

Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu tagliatelle, 1 puszka tuńczyka w oleju, 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, 2 dymki ze szczypiorem, 1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz, tarty parmezan

1. Odciąć szczypior, odłożyć, cebulę i czosnek oczyścić, posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy od pomidorów, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Pomidory osączyć z nadmiaru oliwy, posiekać w niewielkie kawałki, wrzucić na patelnię, podsmażyć chwilę. Tuńczyka osączyć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki, dodać do pomidorów, podsmażyć, delikatnie obracając (chodzi o to, żeby się zagrzał, a nie rozpadł). Bazylię posiekać, dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.

2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z sosem. Posypać posiekanym szczypiorkiem i tartym parmezanem.

Reklama

Przygotowanie: ok. 15 minut.

Nasza rada

Warto się postarać o zielony makaron – wygląda bardzo efektownie. Możesz zrobić go sama – ciasto zabarwisz odrobiną soku ze szpinaku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium
Więcej na temat:makaron | warto | z | makarony

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 25 dag płatów lazanii, 50 dag jagnięciny mielonej, 20 dag fety, 45 dag zielonej fasolki, 1 cebula, 1 marchew, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.