Reklama
  • Środa, 30 listopada 2016 (13:05)

    Makaron z szynką

Składniki na 4-6 porcji: 20 dag kolorowego makaronu, 15 dag szynki gotowanej w kawałku, 1 kulka sera mozzarella, 2 twarde pomidory, 1/3 główki sałaty lodowej, garść orzechów włoskich, 1/3 szkl. startego żółtego sera. Sos: 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka aromatyzowanego octu winnego, szczypta granulowanego czosnku, 2 szczypty soli, szczypta pieprzu.

1. Makaron ugotuj al dente. Przelej go zimną wodą i zostaw na sitku, by dokładnie ociekł. Sałatę umyj i osusz. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na małą kosteczkę. Przełóż na sitko, by osączyć je z nadmiaru soku. Szynkę i mozzarellę potnij na kostkę podobnej wielkości.

Reklama

2. Składniki sosu utrzyj (jeśli jest za gęsty, domieszaj łyżeczkę zimnej wody). Wrzuć orzechy. Odstaw na 20 minut.

3. Sałatę porwij na małe kawałki. Delikatnie wymieszaj z warzywami, makaronem, mozzarellą i szynką. Wstaw do lodówki na 15 minut. Skrop przygotowanym sosem, delikatnie przemieszaj i posyp startym serem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu penne, 1 mała pierś kurczaka, 20 dag mrożonych brokułów, kilka pomidorków, 100 ml mleka, 4 jajka, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.