Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:00)

    Makaron zapiekany z porem i szynką

Składniki: 1 op. makaronu wstążki, 1 kostka bulionowa, 1 duży por, 2 łyżki masła, 20 dag szynki, 200 ml śmietany, 2 jajka, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1. Zagotuj 3 l wody. Wrzuć makaron i kostkę bulionową. Ugotuj wstążki al dente, odcedź. Por oczyść, poszatkuj. Przesmaż na ma śle. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną szynkę. Przesmażone składniki połącz z makaronem, wymieszaj.

2. Śmietanę wymieszaj z rozkłóconymi jajkami. Dodaj połowę startego sera. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką. Składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem.

Reklama

Zapiekaj 30 min w 180 st. Posyp resztą sera. Dopiekaj 10 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | z | makarony | szynki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 500 g makaronu kokardki, 2 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki, 6 plastrów suszonej szynki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.