Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Makaron zapiekany z porem i szynką

Składniki: 1 op. makaronu wstążki, 1 kostka bulionowa, 1 duży por, 2 łyżki masła, 20 dag szynki, 200 ml śmietany, 2 jajka, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1. Zagotuj 3 l wody. Wrzuć makaron i kostkę bulionową. Ugotuj wstążki al dente, odcedź. Por oczyść, poszatkuj. Przesmaż na ma śle. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną szynkę. Przesmażone składniki połącz z makaronem, wymieszaj.

2. Śmietanę wymieszaj z rozkłóconymi jajkami. Dodaj połowę startego sera. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką. Składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem.

Reklama

Zapiekaj 30 min w 180 st. Posyp resztą sera. Dopiekaj 10 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 250 g makaronu penne ● 300 g porów ● 2 pomidory ● 4 jajka ● 400 ml mleka ● 100 g gotowanej szynki w plastrach ● 75 g sera żółtego ● sól i pieprz ● gałka muszkatołowa ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.