Reklama
  • Środa, 14 grudnia 2016 (08:00)

    Makaron zapiekany z warzywami i serem

Składniki: 20 dag ugotowanego makaronu pene, oraz: łyżka masła, pół cebuli, 2 ząbki czosnku ,30 dag cukinii, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki, oliwa, pół bakłażana l 40 dag pomidorów krojonych z puszki, 20 dag pomidorków koktajlowych, 15 dag żółtego sera, np. mozzarelli, sól, pieprz, łyżeczka suszonego oregano, bazylia lub tymianek

Reklama

Makaron wrzuć na wrzątek i gotuj przez chwilę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzuć starty czosnek oraz drobno pokrojone warzywa: paprykę, cukinię i bakłażana. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodaj masło i smaż warzywa przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając.

Wlej pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj. Zagotuj. Warzywa połącz z makaronem, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posyp tartym serem i wstaw do piekarnika na 25 minut. Posyp świeżym tymiankiem lub bazylią. Piecz w temp. 180°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: makaron razowy, 15 dag szpinaku, sól, cebula , 2 ząbki posiekanego czosnku, 3 plastry szynki, 3 łyżki masła, pieprz, gałka muszkatołowa, śmietana, oliwa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.