Reklama
  • Wtorek, 13 października 2015 (11:05)

    Makaron ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu, np. tagliatelle, 1 duża cebula, 40 dag świeżego szpinaku, 2-3 ząbki czosnku, 20 dag pomidorków koktajlowych, 20 dag niebieskiego sera pleśniowego, 3 łyżki masła, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa.

1 Szpinak przebrać, oczyścić, łykowate łodyżki oberwać. Listki dokładnie umyć w kilku wodach, osączyć. Czosnek i cebulę posiekać. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ser rozkruszyć.

2 Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, nakryć pokrywką i dusić ok. 5 minut. Dodać pomidorki i poddusić jeszcze chwilę.

Reklama

3 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać ze szpinakiem, posypać serem i podawać bardzo gorące, by ser się stopił.

Przygotowanie: ok. 25 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Tagliatelle z tuńczykiem  i suszonymi pomidorami

    Składniki: opakowanie makaronu tagliatelle, 8 suszonych pomidorów w oleju (ok. 7 dag), 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju, 3/4 szklanki śmietany 18 proc., 3-4 łyżki posiekanego koperku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.