Reklama
  • Poniedziałek, 7 marca (08:00)

    Makaronowa zapiekanka z cukinią

Składniki: 2 cukinie, pokrojone wzdłuż 2 łyżki oliwy cebula, posiekana 2 ząbki czosnku zmiażdżone, 350 g mielonej wołowiny, puszka (400 g) pomidorów, 1/4 szklanki przecieru pomidorowego, łyżka suszonego oregano,3 szklanki ugotowanego makaronu, 6 jajek, roztrzepanych,3/4 szklanki startego twardego sera, sól, pieprz.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Lekko natłuść formę do pieczenia.

2. Rozgrzej patelnię grillową. Posmaruj plastry cukinii połową oliwy i zgrilluj je (2-3 minuty). Na zwykłej patelni podsmaż na reszcie oliwy cebulę i czosnek, a potem dodaj mięso. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj pomidory, przecier i oregano. Zmniejsz ogień, duś 10 minut. Przypraw.

Reklama

3. Wyłóż formę połową zgrillowanej cukinii. Do dużej miski przełóż mięso, makaron, jajka i 3/4 sera. Wymieszaj. Przełóż masę do formy. Przykryj pozostałymi plastrami cukinii, posyp resztą sera. Piecz 40 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia

Zobacz również

  • Zapiekanka  makaronowa

    Składniki: 30 dag makaronu kokardki, mały brokuł, 2 pomidory, 2 cebule, pętko cienkiej kiełbasy, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 15 dag startego sera żółtego, 2 łyżki suszonej natki pietruszki, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.