Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Makaronowe gniazda z mielonym mięsem

Składniki: 1 cebula, 2 marchewki, 2-3 łodygi selera naciowego, 5 łyżek oleju, 50 dag mielonego mięsa, 500 ml czerwonego wina, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 40 dag pomidorów z puszki, 40 dag makaronu, parmezan, oregano

Czas ok. 140 min; porcja – 360 kcal, cena 5,80 zł.

Reklama

1. Cebulę obierz, poszatkuj. Oczyszczone marchewki pokrój w kosteczkę. Umyj i pozbaw włókien łodygi selera, pokrój je w krążki. W większym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć mięso, przesmaż.

2. Gdy mięso się zrumieni, dodaj cebulę. Smaż razem 5 minut. Wsyp marchewkę i seler naciowy, przesmaż razem. Zalej całość czerwonym winem.

3. Pomidory lekko rozdrobnij, dodaj wraz z zalewą do mięsa z warzywami. Przeciśnij czosnek. Wsyp sól i pieprz do smaku. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 2 godzin.

4. Makaron (np. cienkie wstążki) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odlej na sicie. Naczynie z sosem odkryj, zwiększ płomień. Ogrzewaj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Raz jeszcze go dopraw. Makaron rozłóż, tworząc gniazdka. Polej sosem, posyp parmezanem oraz listkami oregano.

Prawdziwe włoskie restauracje umieszczają makarony (pasty) na początku menu, traktując je jako pierwsze danie. Pamiętaj jednak, że porcje są na tyle duże, że możesz już nie mieć ochoty na danie główne.

Dobra rada . Długie duszenie sprawi, że mięso oraz warzywa będą wyjątkowo aromatyczne.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Zapiekanka z penne

    Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu penne, 1 mała cukinia, 20 dag kiełbasy, 5 gałązek oregano, 100 ml mleka, 8 jajek, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej, więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.